Öka din livskvalitet med en högre lön som sjuksköterska

Portrait of female nurse in hospital room, patient in background

Att jobba som sjuksköterska kan vara intressant och tillfredsställande. Dagligen så möter du människor som har olika behov, och du kan vara en del av att hjälpa dem. En bra sjuksköterska kan göra stor skillnad på avdelningar och inom vården rent allmänt. Något som många sliter med är dock de obekväma arbetstiderna. Det kan vara svårt att få ihop det med familj och barnpassning. Plus att det sliter på kroppen.  Samtidigt så upplevs ofta lönen att inte ligga på samma nivå som allt det som yrket kräver.

Vissa anställningar gör det lättare att ha regelbundna arbetstider. Man kanske har ett helgskift någon gång ibland, men för det mesta är det dagtid. Andra väljer att jobba natt, då har de i alla fall de samma tiderna varje gång och kan arrangera sitt liv. Vad gäller lönen så finns det också alternativ som kan ge större inkomst.

Hur du får högre lön som sjuksköterska

En del kliniker eller kommuner erbjuder sina sjuksköterskor en bonus om de jobbar när ingen annan vill göra det. Ett exempel är en rejäl löneförhöjning för de som jobbar under semestern. Med privata arbetsgivare kan du förhandla dig fram till en bättre lön. Möjligheten finns där. ytterligare ett alternativ kan vara om du kan jobba som hyrsjuksköterska.

Detta innebär i princip att du jobbar genom ett bemanningsföretag. Här finns det verkligen stora möjligheter att utvecklas och pröva på något nytt. Och framför allt så är lönen högre än när du har tillsvidare anställning. Helt klart så förlorar du vissa förmåner som ingår i ett fast jobb, men dessa kan snabbt kompenseras med fördelarna. Genom att planera och ha en klar bild av vad tjänsten innebär så kan du alltid lägga undan pengar för sådant som kan komma upp.

Fördelarna med att jobba som hyrsjuksköterska

2-6-hogre-lon-som-sjukskoterska-2

Lönen är en klar fördel, du får vanligtvis bra mycket mer som temporärt anställd. Mycket beror på vilket företag du går genom. Det har kommit upp en rad med olika verksamheter på marknaden som alla sysslar med att koppla samman jobbsökare med företag. Inom vården är det vanligt att hyra in sjuksköterskor och därför är detta ett stort område.

Medkomp är ett företag som är måna om att deras medarbetare ska ha bra arbetsvillkor. Arbetsvillkoren är ju en stor anledning till varför många sjuksköterskor söker sig till alternativa sätt för anställning. Med ett företag som Medkomp så behandlas du väl och de jobbar hårt för att du ska få bra möjligheter för jobb.

Det finns flera anledningar till att jobba kortare perioder hos olika arbetsgivare. En del studerar och har inte tid med ett heltidsjobb. Andra vill bara ha lite extra inkomst, det du tjänar på ett vikariat kan täcka en hel månadslön ibland. Det är ett faktum att hyrsjuksköterskor tjänar många tusenlappar fler i månaden. Om detta kan du läsa i den här artikeln i Uppsala Nya Tidning.

Inte bara materiella fördelar

Men lön och bättre arbetsvillkor kan leda till något mycket större. Att slippa stressen med allt för obekväma arbetstider kan göra det lättare att umgås med barnen. Högre lön på jobbet kan vara det som behövs för att du ska kunna sluta med ditt extraknäck på helgerna. Allt detta leder till vad som normalt kallas för livskvalitet.

Livskvalitet innebär att du kan leva ditt liv fullt ut redan nu. Att du slipper vänta på semestern eller pensionen för att ha tid och ork för dina nära och kära. Barnen kan gå på vanligt dagis och träffa båda föräldrarna på kvällarna. Du har råd med det som behövs för att njuta av livet. Framför allt så kommer du att känna att du får betalt för dina stora insatser på jobbet. Sjuksköterskor kan få dubbel lön om de väljer bemanningsföretag. Hör mer om detta i det här inslaget från Sveriges Radio.

Förtjänst för alla parter

En person som inte trivs på jobbet ger inte allt. Eller kanske jobbet i sig självt är intressant och givande, men förhållandena runt omkring uppfyller inte förväntningarna. Idag lägger vården ner stora pengar på att hyra in sjuksköterskor, istället för att förändra de arbetsvillkor som de fast anställda har. Detta är helt klart en politisk fråga. För både arbetsgivare och sjuksköterskorna så fungerar det i alla fall bättre när de känner sig uppskattade både mentalt och med lönen.

2-6-trivsel-som-sjukskoterska-3

Om hur många faktorer lockar sjuksköterskor till bemanningsföretag kan man höra i detta inslag från Sveriges Radio. Lön, arbetsförhållanden, arbetstider, utmaningar- listan kan bli lång. Alla tjänar dock på att sjuksköterskorna trivs. Stressade sjuksköterskor kan inte ta hand om sina patienter på ett fullgott sätt. De fysiska symptomen botas med det kan vara svårt att få tid med den känslomässiga vården. Alla som varit inlagda på sjukhus vet vilken skillnad ett leende och väl bemötande kan göra.

De flesta sjuksköterskor är genuint intresserade av andra människor och gör sitt bästa för att hjälpa dem. Med bättre arbetsvillkor, som högre lön till exempel, så blir det lättare för dem att ge mer på jobbet. Detta är till fördel för arbetstagaren, patienterna och hela vårdsystemet. Det är väl känt att sjuksköterskorna gör en stor del av jobbet inom vården. Trots att de inte har samma kvalifikationer som läkarna är de en mycket viktig figur för tillfrisknandet.

Variation på jobbet

Något som en del sjuksköterskor är intresserade av är variation. Vård är ett stort begrepp med många inriktningar och specialiseringar. När du jobbar genom ett bemanningsföretag kan det vara lättare att få prova på olika sorters vårdarbete. Ett par veckor på intensiven för att sedan ha ett projekt med äldrevård. Detta kan ge dig en chans att hitta fram till en sida av vården som du verkligen trivs med. Det kanske är dags med vidareutbildning och specialisering?

Att trivas på jobbet borde vara en grundläggande rättighet. Alla har rätt till livskvalitet och glädje. För en del är lösningen att jobba som hyrsjuksköterska. Olika anställningar och utmaningar varje gång, eller kanske ett längre vikariat. Högre lön för samma arbete, vilket ger dig stora möjligheter att bygga upp ditt liv. Eller kanske mer normala arbetstider så du har mer tid över för dig själv och din familj. För att inte tala om att slippa lägga ner energi på att återhämta sig efter underliga tider på skiftet.

Jobbet som sjuksköterska är krävande, du ger mycket varje dag. Därför känns det skönt när kompensationen är likvärdig insatsen. En högre lön eller lugnare liv är bara vad en bra sjuksköterska förtjänar. Det kan vara lättare att uppnå detta genom att jobba med bemanningsföretag. Livskvalitet är något som alla har rätt till. Både när du är ung och mitt uppe i karriären samt när det blir dags för pension.