Börjar du bli trött på ditt jobb? Då är det dags att finna en ny karriärväg

39-6-1-ny-karriar-trott-pa-jobbet

finns många skämt om hur måndag är den värsta dagen i veckan, för då börjar arbetet igen. Men när detta börjar bli allvar och du verkligen känner att jobbet suger ut musten från livet så kan det vara dags att tänka om. Det måste inte vara så utan du kan hitta ett jobb som du faktiskt trivs med.

Du kanske har en dröm om den allra bästa anställningen. Eller så önskar du att du var din egen, att det var du som var chefen och kunde dra nytta av allt ditt hårda arbete. Oavsett vad din dröm är så kan det vara nedbrytande att stanna kvar på en arbetsplats där du inte trivs. Dels mår du sämre själv, men du ger heller inte allt du har. Därför är det bäst för både din arbetsgivare och dig själv att du finner en ny karriärväg.

Starta eget företag på ett lätt sätt

” Trött på jobbet?” Då kan det vara dags att starta eget. För många har jobbsituationen förändrats dramatiskt till det bättre när de kommit igång med eget företag. De jobbar troligtvis fler timmar än tidigare, men glädjen finns där varje dag. Du är din egen chef och allt hänger på dig. Men det är också du som tjänar på att firman går framåt. För ett stort antal personer har det visat sig vara ett av de bästa besluten de någonsin fattat.

Det finns olika sätt att starta upp en verksamhet. Något som vuxit till sig den senaste tiden är franchising. Där får du ett färdigt koncept och bygger vidare på det. Du har backning från ett större företag och kan dra nytta av deras rykte. Men samtidigt så är det du som driver det hela framåt, du är egen företagare. Som franchisetagare finns både fördelar och nackdelar, och i den här guiden om franchise finns mycket värdefull information att ta till sig.

När är det dags?

Hur vet du då när det är läge att bryta upp? För det kan vara en ganska stor sak, speciellt om du jobbat på samma ställe i många år. Egentligen finns det inga klara svar på när det är dags att byta yrkesinriktning. Men om du dag efter dag, år ut och år in inte trivs med vad du sysslar med så kan det vara en stark anledning till att bryta upp. Dagens Nyheter rapporterar nu om tecken på att det är läge att byta jobb.

Ett annat tecken på att det är bäst att bryta upp kan vara att du inte kommer någonstans. Din karriär har stannat upp på en platå och du blir inte befordrad. De kanske byter ut dina arbetsuppgifter men lönen förblir den samma. Då kan det vara bra för alla parter om du istället börjar syssla med något helt annat. Aftonbladet skriver om hur du vet att det är dags att finna en ny karriärväg.

Komma igång med det nya livet

För en del kan ett nytt jobb göra underverk. Det känns fräscht och du är full av energi. Du kanske fortsätter inom samma bransch eller yrke, men en ny arbetsplats kan vara precis vad du behövde. Eller så har du helt bytt inriktning, börjat med något som du hellre vill jobba med. Det kan också vara så att du äntligen tagit steget fullt ut och startat eget. Att du nu jobbar helt och hållet för dig själv.

Young woman thinking about future pay rise

Det måste ju inte vara franchising, även om det kan vara ett lättare sätt att komma ut som egen. Om du har någon hobby eller talang så kan du också bygga på den. Ett exempel är de som tillverkar smycken. Det började ofta som en liten sidosyssla som vuxit till sig och blivit ett blomstrande företag. Du kanske spelar ett instrument eller målar tavlor. Eller är utbildad rörmokare. Istället för att vantrivas på en arbetsplats så kan du komma igång och verkligen tycka om det du håller på med.

Bygga för framtiden

Det kan verka som en trygg ide’ att stanna kvar fast du är trött på jobbet. Men arbete är en stor del av din vecka, det är här som du tillbringar flest timmar för det mesta. Därför ska du inte nöja dig med något som känns halvbra eller rent ut dåligt. Alla förtjänar att trivas på jobbet.

Istället för att göra allt för att undvika måndagar så ska du kunna se fram emot att starta upp arbetsveckan. Vare sig du jobbar för dig själv eller är anställd ska det vara något som du själv valt och trivs med. Så se över din situation och tänk efter om det kanske inte är dags att bryta upp och börja med något nytt. Att satsa på dig själv och ditt jobb är aldrig fel, tvärtom.