Så hittar du den perfekta brunchen för alla smaker 

Woman's hand chopping cucumber at kitchen counter

Brunch-  bara själva ordet smakar gott. Detta sätt att umgås med familj och vänner är något som verkligen tagit fart i Sverige. Det handlar om att äta lite gott som en sen frukost eller tidig lunch, med en blandning av olika rätter. Att sitta och prata, samtidigt som du njuter av en lättare måltid.

Många föredrar att ta en brunch på söndagarna. Det är vanligt att sova lite längre för att sedan gå ut och äta. Men egentligen så kan en brunch passa bra vilken dag som helst. Varför inte träffa dina kompisar över en brunch, så att ni istället kan ha kvällen ledig till något annat?

Bryta bröd tillsammans

Många tycker om att ta vad de önskar från en buffet. Då kan du börja med något lätt för att sedan fortsätta till de andra rätterna. Eller tvärtom, allt efter vad som passar dig allra bäst. För det viktiga med en brunch är ofta att kunna träffas och slappna av tillsammans. Du har inte alltid lust att laga varken frukost eller lunch, och då kan det istället vara skönt att umgås över en brunch. Att äta en fantastisk lördagsbrunch i Stockholm är populärt bland bofasta och turister.

Det är viktigt att välja en trevlig plats för din brunch. Trots allt så är det ju inte fråga om att bara lite snabbt äta en måltid för att sedan gå tillbaka till jobbet. Ibland kanske du brunchar en arbetsdag. Men för det mesta så är det ett tillfälle att slappna av tillsammans med vänner och bekanta. Att ta det lite lugnt för en gångs skull. Mr French är en fransk restaurang i Gamla stan med unik atmosfär. Utan en fin atmosfär så förlorar du en stor del av upplevelsen.

Hitta det perfekta stället

Så innan du bokar in er grupp för brunch kan det vara bra att tänka efter vilken sorts måltid ni skulle vilja ha. Ska det vara i stadsmiljö eller med utsikt över naturen? Att sitta och äta brunch med en fin utsikt, oavsett vad ni väljer, kommer att höja upplevelsen flera nivåer. Det är en del av atmosfären på restaurangen. Metro tipsar om bruncher för alla smaker. Genom att läsa referenser och olika forum så blir det lättare att hitta fram till det perfekta stället.

Men samtidigt så finns det många lördagar och söndagar under året. Du kan alltid prova på något nytt varje vecka. kanske hittar ni fram till en favoritrestaurang. En dit gänget gärna går regelbundet, och som blir ert alldeles eget ställe. Eller så väljer ni helt enkelt att äta olika sorters mat hela tiden. En brunch kan vara vegetarisk eller andra teman som gör upplevelsen ännu bättre.

259-6-2-umgas-over-brunch

Konsten att äta ute

Svenska folket tillbringar allt mer tid med att äta ute. Det är luncher och middagar, brunchar och en drink efter jobbet. Med det stora utbud som finns, i alla fall på de flesta orter, blir det helt naturligt att umgås över en bit mat. Ibland har du gott om tid, andra gånger är det bara fråga om en liten lunchrast. Men allt detta visar att folk har blivit vana vid att äta ute och vet vad de vill ha.

Ett annat resultat av denna trend är att utbudet ökat. Tidigare var det nästan ingen som tog sig tid till en härlig brunch. Idag är det nästan normen. När frukost och lunch blir brunch. Läs mer i denna artikel från Vestmanlands Läns Tidning. Det är riktigt intressant att se på utvecklingen. Gourmander från alla håll samlas för att njuta av en matbit. Ibland blir stammisar bekanta med varandra helt enkelt för att de träffas varje dag eller vecka på samma restaurang.

Att äta tillsammans är ett sätt att umgås men också en möjlighet att träffa nya människor. Din kompis tar med sig en vän som är på besök. Två avdelningar bestämmer sig för att fira något tillsammans. Möjligheterna finns där och det är lättare att bli bekant med någon under avslappnade förhållanden. Du kan få nya vänner eller kanske rentav träffa din blivande partner. Dessa situationer uppstår inte lika lätt när du själv bjuder hem folk eller någon anordnar en fest i sitt hem. Det är mest när ni ändå går ut som det är vanligt att ta med sig någon ny.

Vad ska vi äta idag?

Den frågan kommer ständigt upp och kan skapa stor stress i vardagen. Det är så mycket lättare att gå ut och äta, så att alla i familjen kan ha trevligt under de lediga dagarna. Men frågan kommer även upp när du väljer restaurang. Idag är utbudet verkligen stort. Du kan få allt från glutenfritt till stekar från Sydamerika. För att inte tala om alla etniska inriktningar som kommit fram. Sveriges Radio rapporterar här om hur allt fler intresserar sig för vegetariskt på brunchen.

Just vegetariskt är nog den allra största trenden. Dels finns det många fler vegetarianer idag. Men allt fler väljer också att äta sund mat största delen av veckan. De undviker kött och alkohol på en daglig basis och tillåter sig istället en del utsvävningar någon gång då och då. Samtidigt så har det vegetarianska köket vuxit till sig och kommit fram med fantastiska rätter. Även om du aldrig haft en tanke på att bli vegetarian så kommer du att uppskatta dess cuisine.

259-6-3

En härligt inbjudande brunch

Det kan alltså ligga en hel del tankeverksamhet bakom ditt val av brunch. Men det viktiga är att du väljer något som du tycker om. Där maten är god, personalen uppmärksam och stämningen ligger på topp. Det kan vara ett ställe där de känner igen dig vid det här laget. Där du kommit in så ofta att ni hälsar med namnet. Ett ställe där din favorithörna är bokad varje lördag eller när du än brukar äta din brunch.

För att äta brunch är en vana som allt fler borde anamma. Det är ett härligt sätt att ta det lugnt och äta något gott. Att umgås med familj och vänner, utan stress och förberedelser. Där du kan äta lite av varje, både lagad mat och sötsaker. Tycker du om skaldjur? Då kan du äta det till din brunch. Kanske våfflor eller amerikanska pannkakor? En kopp kaffe eller ett glas champagne? Det intressanta med brunch är att det är en salig blandning.

Den perfekta tiden för mat

Efter en härlig sovmorgon är du redo för något gott. Det är inte så tidigt att du inte vill ha mat. Men ändå inte så sent att du måste oroa dig för allt som ska göras hemma. Brunch är något mitt emellan, som kan ge dig styrka och energi för hela dagen. Du klarar dig klart fram till middagen, vare sig den är speciell eller inte.

Många barn trivs också med att äta brunch. De får umgås med sina föräldrar och pröva på nya saker. Det är bra för dem att vänja sig vid annorlunda mat redan från en tidig ålder. Vem vet om de också kommer att bli frälsta på krabba till frukost? Fast det är ju inte direkt frukost. Och inte lunch heller. Istället är det en perfekt tidpunkt för att äta. Många är verkligen glada för att brunch har blivit så vanlig och att de har en chans att ta det lite lugnt tillsammans.