Därför beslagtas din kniv på flyget

För många personer är knivar en del av vardagen. Inte bara när de lagar mat, vilket de flesta gör. Men också i yrket eller på fritiden. Matlagning är ett bra exempel på en hobby som kräver bra knivar. Skogsarbete är ett annat yrke där en kniv är nödvändig att ha med sig. Kanske till och med flera olika sorters knivar. De som vandrar på fjället märker snabbt hur bra det är att ha en kniv med sig.

Men samtidigt så kan knivar användas som vapen. De tar liten plats men kan göra stor skada. Därför finns det ganska stränga lagar om var och hur du kan bruka kniv. Ibland blir det krångel när en helt oskyldig person anklagas för att ha haft med sig en kniv. Tyvärr är det priset för att hålla gator och torg fria från vapen. Säkerheten kommer först, vilket alla som använder kniv är väl medvetna om.

Bra knivar gör livet lättare

Med en riktigt bra kniv kan du klara av dina uppgifter snabbt och effektivt. Den måste inte vara så dyr, det viktiga är kvaliteten. Om du är duktig på ett visst hantverk eller tycker om att hålla på med något så kan det absolut vara värt att investera i en ordentlig kniv. En som passar dig och det du sysslar med. Något som kan göra livet lättare. Läs mer på Lamnia.com. De kan allt om knivar och hjälper dig gärna hitta den rätta.

Kniven ska ligga skönt i handen. Vare sig det är fråga om en liten fickkniv som du kan fälla ihop eller en rejält stor kniv så ska den kännas bra. Helt klart så måste du veta vad du håller på med. En del knivar är till för allmänt bruk. Det är inte ovanligt att gå omkring med en kniv i bältet, så att du lätt kan skära och tälja till saker runt på gården. Men om du håller på med specifika saker så bör kniven vara anpassad till det. Inte för att det är helt nödvändigt utan för att det blir så mycket bättre för dig själv.

Ta med sig kniven på flyget

Det är flera säkerhetskontroller innan du kan gå ombord på ett flygplan. Om din schampoflaska är för stor så måste du ta ut den. Inte ens en vanlig vattenflaska tillåts, utan du måste köpa en ny innanför kontrollen. Orsaken till allt detta krångel är naturligtvis din och de andra passagerarnas säkerhet. Mentalt störda personer eller terrorister kan göra mycket skada om de får göra som de vill.

Några av de saker som är definitivt förbjudna är vapen av olika slag. En del skrattar åt detta eftersom det är en självklarhet. Men vid undersökningar har en hel del vapen beslagtagits. Ibland har de hamnat i handbagaget av misstag. Men minst lika ofta vill folk ha sina värdesaker nära till hands. De tänker inte använda dem, men någon annan kan få tag på dem. Därför beslagtas din kniv på flyget. Läs mer i denna artikel i Expressen.

Lagar kring vapen och knivar

Det är inte bara på flyget som det finns lagar om knivar och andra vapen. Du kanske inte ser det som ett vapen. Men det går inte att bortse från det faktum att de kan skada andra. Det sker till och med olyckor under arbetets gång, då du skadar dig själv. En kniv måste vara väl slipad för att fungera, och då är det lätt hänt att du gör illa dig om du slinter.

Därför är det inte tillåtet att bära kniv på offentlig plats. Bara när du faktiskt håller på med en syssla som kräver kniv får du ha den på dig. Som med de flesta lagar finns det dock undantag, för annars vore det svårt att ta sig till jobb och andra ställen. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om att det är viktigt att man kan reglerna för när man får bära kniv och inte. Knivlagen finns där av en anledning.

Vapen som skydd

Tyvärr känner många idag att de måste bryta mot den för att skydda sig själva och sin familj. Antalet gängrelaterade brott har ökat och en del tror att om de visar att de är beväpnade så lämnas de ifred. Statistiken håller inte riktigt med, men har du haft dålig erfarenhet så kan frestelsen vara stor.

Samtidigt så finns det flera sätt att skydda sig på som är lagliga. En del lär sig kampsporter som fungerar för självförsvar. Pepparspray är inte lagligt utan tillstånd, men det finns en snarlik variant som kallas försvarsspray och som du får ha med dig. För den som inte vill bära kniv i avsikt att använda det som ett vapen kan dessa vara bra alternativ.

Snygga knivar som fungerar väl

Det finns mode med knivar som med allting annat. En snygg kniv kan vara en bra present, och det är inte ovanligt att samla på knivar. Samtidigt så finns det ingenting som hindrar en bra kniv från att vara snygg samtidigt. Du kan få dem skräddarsydda så att säga med en speciell design på skaftet.

Andra väljer knivar som är gjorda av ovanliga material. Betar från mammutar eller renar är populärt, och helt lagligt i Sverige. För de flesta är det viktigt att de är funktionella. De måste vara bra för det arbete du vill utföra. En kniv kan bli som ny om du byter ut skaftet, eller vice versa om det är bladet som blivit förstört.

Genom att ta hand om din kniv på rätt sätt så kommer den att hålla bra länge. Vårda den och följ instruktionerna från tillverkaren. Det finns ingen anledning att låta den bli dålig eller rosta sönder. En del knivar har gått i arv i generationer, helt enkelt för att de ansågs viktiga att ta hand om.

Det viktiga är att du packar ner kniven i resväskan om du ska ut och resa. Försök inte ta med den i handbagaget, även om du är fäst vid den. För då blir du säkert stoppad i tullen och förlorar mycket tid med alla frågor som uppstår.