Så kan en doula vara ett stort stöd

Ordet doula kommer från grekiskan och beskriver en kvinna som är till hjälp. Nu för tiden används det i samband med graviditeter och födsel. Med andra ord kan du ha din alldeles egna hjälp, en annan kvinna som vet vad det handlar om. Hon ersätter inte läkarna och barnmorskorna, utan är bara där för att ge dig stöd. Många tycker att doulan har hjälpt dem föda sina barn på ett lugnare och mer kontrollerat sätt.

För det är inte lätt att föda barn. Tvärtom kan det vara en svår upplevelse, i alla fall om det blir komplikationer. Experterna uppmanar alla kvinnor att förbereda sig. Att ta reda på så mycket de kan om att föda barn. Lära sig tekniker som gör det lättare att andas och slappna av. Mycket av detta kan du fråga din doula om.

Graviditet och födsel

Trots att det kan vara jobbigt att föda barn så är det samtidigt bland det bästa en kvinna kan vara med om. Känslan av att ett barn växer inom dig går inte att beskriva. Speciellt om du är i ett kärleksfullt förhållande och ni verkligen planerat graviditeten. Men även om det hela är lite av en överraskning så kan det bli helt fantastiskt.

Genom att ta hand om din kropp kan du klara av den ökande vikten och hormonsvängningarna bättre. En sund kost och motion gör dig starkare så att du orkar med en flera timmar lång förlossning. Men du kan också läsa om eller gå på kurs för att lära dig mer om hur du kan hjälpa dig själv. Föda utan smärta är en fantastisk bok för dig som är gravid.

Böcker och kurser ger dig en liten insikt i vad som kommer att hända under den stora dagen. Det är klart att du aldrig kan vara helt förberedd, såvida du inte fött barn tidigare. Men allt behöver inte komma som en överraskning. Prata igenom det hela med din doula, och naturligtvis också vänner och släktingar som varit med om det. Lär dig profylax, andningstekniker som kan minska smärtan riktigt rejält.

Dags för en doula

Det är inte bara de som föder barn för första gången som kan ha nytta av en doula. Många som inte fick den där härliga upplevelsen som de hade önskat sig första gången vill nu se till att andra barnets födsel blir annorlunda. Och oavsett hur många barn du har så finns behovet av hjälp och stöd alltid där. Så kan förlossningen bli lättare med en doula. Läs mer i denna artikel i Skövde Nyheter.

En doula ersätter aldrig medicinsk personal. Det är helt enkelt inte hennes roll. Istället kan hon hjälpa dig med tekniker för smärtlindring och andning. Berätta lite om hur du själv kan delta i födseln. Hon skjuter heller inte undan din partner, utan tanken är att ni allihop ska bilda ett team. Framför allt är det du och din partner som väntar barn och som har rätt till en fin upplevelse. Doulan är där för att påminna er under födseln och ge ett lite extra stöd.

Kontakt med andra kvinnor

Under flera tusen år har kvinnor fött barn med hjälp av andra kvinnor. Det hör liksom till situationen att det är något du inte fullt ut kan dela med en man. På det mentala och känslomässiga stadiet är ju din partner minst lika inblandad som du. Men bara den som någon gång varit gravid vet vad det vill innebära att vara illamående i flera månader. Ha svullna ben som aldrig verkar bli normala. Få ont i ryggen och andra delar av kroppen som du inte ens visst existerade. För att inte glömma behovet av att kissa varannan minut när du knappt får plats i badrummet.

Något som kvinnor från andra länder kanske sliter med är språket. De förstår inte all den information som de får och kan känna sig stressade av allt det nya. Därför har något som kallas för kulturdoula blivit allt mer vanligt. Det är en utbildad doula som har lärt sig hur man stödjer gravida kvinnor ända fram till efter födseln. I tillägg så pratar de samma språk som den väntande mamman. Så kan en doula vara ett stort stöd. Se mer i detta inslag i SVT.  

Planera för födseln

Långt innan det blir dags att åka in har du packat din väska. Mobilladdaren, ombyte av kläder, en bok och hygienartiklar. Men en god tid innan det ens blir dags att tänka på väskan kan det vara bra att förbereda sig både mentalt och praktiskt. Doulan kan vara till stor hjälp här eftersom hon vet vad som finns tillgängligt för gravida kvinnor och deras partner.

Att lära sig hantera smärta genom att andas rätt är en viktig del av din förberedelse. Ta dig tid för en profylaxkurs, det kommer du aldrig att ångra dig. Olika avslappningstekniker kan göra att födseln av ditt barn blir en bättre upplevelse. Det är ett mirakel att föda barn men om du har allt för ont kan det vara svårare att koncentrera sig på det positiva.

När det sedan är dags för bebisen att komma ut kan doulan påminna både dig och din partner om hur du ska andas och röra på dig för att hjälpa dig själv. En del dansar till och med för att lätta på trycket. Allt för att det ska gå snabbare och vara enklare att föda barnet. Det är klart att barnmorskan hela tiden är där och kan ge goda råd. Samt medicin om du valt att använda dig av det. Men att ha någon som bara koncentrerar sig på dig kan vara skönt. Speciellt som ni lärt känna varandra under graviditeten. Doulan kan ge dig det där extra stödet som alla kvinnor egentligen behöver. Någon som kan bidra till att födseln av ditt barn blir en av de finaste upplevelserna du någonsin haft.