Därför går ergonomi och hälsa hand i hand

De allra flesta är intresserade av sin hälsa. Folk köper organisk mat och går på gymmet. Trenden är att satsa på sig själv och sin kropp. Och inte bara kroppen utan sinnet och känslorna ska man också ta hand om. En härlig utveckling som förhoppningsvis fortsätter att sprida sig. Dels i hemmen, med god mathållning och motion. Men också på arbetsplatserna där ergonomi är ett viktigt ämne.

För det gäller att ta hand om kroppen hela dygnet runt. Det gör inte så väldigt stor nytta om du satsar på en dyr och bra madrass, för att sedan sitta fel på jobbet. Till och med ungdomar kan få utslitningar och andra arbetsskador om de inte är medvetna om hur de sitter eller står på jobbet. Därför kan ergonomi och hälsa verkligen sägas gå hand i hand.

Vad innebär egentligen ergonomi?

De flesta tänker på stolar av olika slag när de hör ordet ergonomi. Kontorsstolar som ger dig en god hållning när du sitter framför datorn hela dagen. Dessa stolar kan faktiskt göra en enorm skillnad, och borde vara en självklarhet på de flesta arbetsplatser. Du kan välja mellan olika utformningar och modeller, så att du verkligen kan sitta både skönt och korrekt. Kanske är en knästödsstol den bästa lösningen för dig.

Men ergonomi handlar inte bara om stolar. Egentligen så betyder ordet läran om hur arbetsmiljön och de redskap som används påverkar människan. Det kan handla om stolar, men också om hur du står vid diskbänken eller sitter i trucken. För människokroppen är unik och bör behandlas väl. I början kanske du inte märker av så mycket men efter ett tag kan du känna av en dålig arbetsställning.

En väl planerad arbetsplats

Därför finns det idag kurser och information för hur du ska jobba. Inte själva uppgifterna som ju kan variera. Men hur du ska sitta, stå eller förhålla dig till arbetsstationen. Ibland kan en liten förändring göra stor skillnad. Som rådet att inte sitta ner allt för länge utan se till att ställa sig upp med jämna mellanrum. Att ställa skrivaren i ett annat rum så att du mer eller mindre tvingas röra på dig. I början kan det vara jobbigt men med tiden så blir det en vana. En god vana som kan förhindra utslitning och ryggont.

Naturligtvis ska ingen behöva lyfta allt för tunga saker, eller hålla dem i en ställning som kan skada dig. Men även hur och var du sitter kan ha ett inflytande på hur du mår. Alla är inte lika långa eller har exakt samma kroppsform. Därför behövs det stolar och även bord som går att justera för att passa individen. Bra lampor eller naturligt ljus som kommer från rätt håll gör att du ser bättre och slipper kisa eller vrida på dig för att klara av uppgifterna. Ystads Allehanda skriver i denna artikel om vikten av att tänka ergonomiskt för att hålla medarbetarna friska.

Ett nytt sätt att tänka

Det börjar alltså bli mer vanligt att tänka ergonomiskt. En del arbetsgivare kanske backar inför de utgifter som en väl planerad arbetsplats kan innebära. Men i längden så lönar det sig att satsa på de anställda. Dels håller de sig friskare och antalet sjukskrivningar minskar, men de blir också mer produktiva och effektiva. Om du mår bra kommer det helt naturligt att bli lättare att jobba. Aftonbladet rapporterar i en artikel om hur ergonomi kan ses som nästan lika viktigt som träning för hälsans skull.

Men det tar tid att vänja sig. Folk tycker om att hålla fasta vid sina vanor. En stol utan ryggstöd låter alldeles hemskt i början. Efter att du provat den en tid så kommer du aldrig att vilja byta. Det samma gäller de som står eller cyklar medan de jobbar framför datorn. Till att börja med verkar det som att du inte kommer att få någonting gjort. Men efter ett tag så ser du att det faktiskt fungerar mycket bra. Du får större koncentration samtidigt som kroppen blir tränad. En riktig vinnarsituation.

Arbetsgivarens stora ansvar

På varje arbetsplats finns det representanter av olika slag. De kan föreslå dessa förändringar om arbetsgivaren inte redan har kommit på dem. För trenden idag är att värna om sina medarbetare. Många företag ger olika förmåner till sina anställda. Och en hel del av dessa är fokuserade runt hälsa och välbefinnande. Det kan vara gymkort, subventionerad sjukgymnastik, hälsokontroller och annat som bidrar till större hälsa.

Men det kan också vara blommor på kontoret, en fruktkorg eller en kickoff varje år. Saker som är bra för både kropp och själ, och som gör att folk trivs på jobbet. Därifrån borde steget över till ergonomiska kontorsmöbler inte vara så stort. Det är en satsning som kommer att löna sig flera gånger om. Plus att det är en investering som inte försvinner. Du kan byta ut de anställda och behålla samma stol, så att säga.

Att driva ett företag innebär stora utgifter och investeringar. Men dessa balanseras sedan upp av den intäkt du får vartefter verksamheten växer till sig. Helt klart måste du ha en klar vision, det handlar om att välja var du ska lägga dina resurser. Inom vissa områden är det de stora maskinerna som kostar allra mest. På andra håll är kvalificerad personal en stor utgift. Andra lägger ner mer pengar på ergonomisk kontorsutrustning. Allt för att främja både hälsan och verksamheten, något som alla vinner på.